2020 roundup: Travel Insights over Belgische & Nederlandse markt
De coronacrisis kende hoogtes en laagtes, we volgden de fluctuerende situatie op de voet. Het nieuwe jaar is al begonnen, hoog tijd om de balans op te maken: was 2020 voor de hospitality sector een jaar van enkel tegenslag? Of waren er momenten van hoop?
1. Reizen of niet reizen?
Vertrekken of niet vertrekken? Het is een voortdurende afweging die reislustigen in 2020 moesten maken. Door de reisbeperkingen van de overheid werden succesperiodes afgewisseld met minder aangename periodes. In de zomermaanden piekten de boekingen, maar bij de 2e corona golf in het najaar zagen veel logiesverstrekkers meteen een daling in het aantal boekingen. Zowel België als Nederland volgden dezelfde curve.
* januari = referentiepunt
2. Een korte trip of een lange vakantie?
In België gaven de reizigers de voorkeur aan een iets langer verblijf tijdens de eerste Corona lockdown. In Nederland is deze piek minder uitgesproken. Tijdens de tweede helft van het jaar kozen zowel Belgen als Nederlanders voor kortere reizen, ze boekten slechts 1 of 2 opeenvolgende nachten in dezelfde accommodatie. Opvallend: De gunstige reissituatie tijdens de zomer (vorige grafiek) had geen effect op de gemiddelde verblijfsduur. Zowel in België als in Nederland zien we in 2020 dezelfde trend van korte reizen.
3. Het prijskaartje?
De piek tijdens de eerste lockdown buiten beschouwing gelaten, hebben zowel Belgische als Nederlandse logiesverstrekkers hun prijzen niet verhoogd of verlaagd. In de tweede helft van het jaar zien we een stabiele curve en prijzen die gelijk zijn aan de "normale" gemiddelden van begin 2020.
4. Last minute of vroeg geboekt?
Tijdens de eerste golf, toen het coronavirus hoogtij vierde, werden in België vooral accommodaties geboekt voor de herfst van 2020. De Belgen waren er niet van overtuigd dat het al in de zomer veilig zou zijn om te reizen. Tijdens de zomermaanden besluiten meer mensen, dankzij een positief reisklimaat, om toch een last-minute reis te boeken. Vandaar de kortere tijd tussen boekingsdatum en aankomstdatum. In Nederland waren de reizigers optimistischer en boekten ze hun zomertrip al tijdens de eerste golf.
Last-minutereizen (niet eerder dan 30 dagen voor aankomst geboekt) stijgen in de zomer en blijven populair in de herfst, als gevolg van de tweede coronagolf. Aan het eind van het jaar zien we de curve weer stijgen, wat betekent dat mensen weer langetermijnplannen durven te maken. Hierbij spelen de vaccinatiecampagnes waarschijnlijk een rol.
5. Lokaal toerisme: korte hype of blijvende trend?
Zowel Belgen als Nederlanders hebben de voordelen van staycations ontdekt. Hoewel "bestemming: eigen land" tijdens het reisverbod misschien de enige optie was om er even tussenuit te gaan, lijkt deze nieuwe trend een blijvertje te zijn. Het lokale toerisme neemt eind 2020 nog steeds toe. Benieuwd of reizigers in 2021 al verre bestemmingen zullen kiezen!